SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

g bialka

  • Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3048 Data: 2022-05-25 12:32:10
  • Serca, żołądki i wątróbka - czy podroby są zdrowe? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1309 Data: 2022-05-31 17:36:32
  • Jak bieganie wpływa na zdrowie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Bieganie jest niezmiernie popularne, jednak czy jest bezpieczne dla zdrowia? Naukowcy wzięli pod uwagę 22 380 zapisów, uwzględniono 49 artykułów, z tego z 35 wyciągnięto dane odnośnie zdrowia biegaczy. Średnio programy biegania składały się z: 3,7 ± 0,9 sesji / tydzień, 2,3 ± 1,0 h / tydzień, 14,4 ± 5,4 km / tydzień, przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10901 Data: 2018-10-15 11:11:12
  • Wiemy, iż tłuszcze, węglowodany i białka nie oddziałują tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4688 Data: 2021-06-24 22:33:22
  • NUTLOVE SALTY NUTS - pyszne orzechy w wyjątkowych przyprawach

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy stanowią wyjątkowo cenny dar natury, który towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Obecnie znajdujemy je w deserach, w formie masła orzechowego, w pralinkach jako samodzielny, czysty produkt do pochrupania, czy w formie słonych przekąsek. Orzechy z racji swoich prozdrowotnych właściwości znalazły swoje miejsce w wielu dietach, w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1437 Data: 2021-07-29 14:27:52
  • Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3109 Data: 2021-08-08 10:34:53
  • Kreatyna długo kojarzyła się wyłącznie z adeptami sportów siłowych płci męskiej, których celem była rozbudowa masy mięśniowej, czy też pobijanie kolejnych rekordów ze sztangą w rękach. Dzięki licznym badaniom naukowym wiadomo obecnie, że aminokwas ten wykazuje szerokie spektrum funkcji w organizmie i nie tylko przydatny jest dla największych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3033 Data: 2021-10-21 15:22:56
  • Regularna aktywność fizyczna nie jest czymś powszechnym w krajach z rosnącym odsetkiem osób otyłych, czy też chorujących na schorzenia metaboliczne. W konsekwencji służba zdrowia coraz gorzej radzi sobie z opieką nad ludźmi. Brak aktywności fizycznej jednak nie ogranicza się w swych skutkach ubocznych tylko do przyrostu masy ciała. Unieruchomienie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1222 Data: 2022-01-04 12:56:51
  • Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1212 Data: 2022-01-19 12:28:15
  • W 2021 r. pojawił się artykuł sugerujący, iż kreatyna może powstawać lokalnie w mięśniach. To nie pierwszy raz, kiedy pojawia się przełom. Do tej pory wierzono i powtarzano we wszystkich opracowaniach, iż kreatyna powstaje tylko w nerkach, trzustce i wątrobie oraz jądrach, wskutek metylacji kwasu guanidynooctowego poprzez oddziaływanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1047 Data: 2022-08-05 08:35:24
  • W ostatnich latach wielokrotnie przekonywaliśmy się, że witamina D jest bardziej hormonem, niż witaminą w klasycznym ujęciu. Coraz nowe publikowane badania są tego najlepszym potwierdzeniem. Ostatnio okazało się, że witamina D może być markerem zdrowia, a jej niskie stężenie może zwiastować śmierć.  Poziom witaminy D, a ryzyko śmierci Czy trzeba [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 826 Data: 2023-02-20 18:11:58
  • Pyszna przekąska - baton proteinowy w mlecznej czekoladzie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dla wielu osób okres letni wiąże się z większą aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Długie spacery, wypady rowerowe, wycieczki nad jezioro lub rolki, to tylko niektóre czynności, jakie zyskują na popularności w słoneczne i ciepłe dni. Jednak dla wielu osób wyjście z domu na kilka godzin to również staranne planowanie posiłków i przekąsek, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 356 Data: 2023-06-17 21:22:34
  • Leksykon suplementacji: Tauryna

    Artykuł
    Suplementy

    Tauryna w świecie sportu wykorzystywana była głównie jako element uzupełniający kreatynę i jej suplementację podczas cyklu, mając za zadanie usprawniać jej wchłanianie przez organizm. Szybko jednak zorientowano się, że zabieg ten nie jest do końca potrzebny, a jej dodatek nie zwiększa efektywności suplementacji. Jednak jej właściwości z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2270 Data: 2017-09-13 10:35:00
  • Czego potrzebujemy: Na biszkopt: 3 jajka 45 g mąki (mix ryżowa, kukurydziana, gryczana) 10 g Sugar free pudding 25 g ksylitolu (lub słodzik) pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 g jogurtu naturalnego Na masę: 200 g jogurtu naturalnego 400 g mleka kokosowego (najlepsze z lidla - dajemy całe - stałą część i wodę) 50 g ksylitolu ( lub słodzik ) 30 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7937 Data: 2018-04-12 08:20:51
  • Czego potrzebujemy: Spód ciasta: 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 2% 60 g ulubionego białka 20 g żelatyny Warstwa środkowa: 500 g obranych brzoskwiń lub nektaryn lub moreli 15 g żelatyny opcjonalnie do dosłodzenia bezkaloryczny słodzik - erytryrol lub tagaroza Warstwa górna: 400 g jogurtu naturalnego 30 g nasion chia 10 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5953 Data: 2018-08-30 18:48:00
  • Wbrew obiegowym, błędnym opiniom istnieją tysiące badań na temat biodostępności magnezu. Nie jest to wcale jakaś „nieznana dziedzina”. Podsumowanie Z badań wynika, iż lepsze właściwości cechują cytrynian, gdyż ma największą rozpuszczalność w wodzie, dzięki czemu wykazuje większą biodostępność i wyższe wchłanianie po podaniu doustnym. Gorsze są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1892 Data: 2020-09-11 16:17:36
  • Masz długą listę rzeczy do zrobienia i bardzo mało czasu? Obowiązki Cię przytłaczają i masz wrażenie, że z niczym nie nadążasz? Jeśli odpowiadasz twierdząco, to stres z pewnością nie jest Ci obcy. Istnieje wiele sposobów, jak sobie z nim poradzić np. za pomocą ćwiczeń, medytacji, głębokiego oddechu, odprężającej kąpieli itp. Nawet dieta ma duży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1055 Data: 2022-01-06 15:07:15
  • Kampanie przeciwko otyłości skupiają się zwłaszcza na promowaniu zdrowego odżywiania. Wydawałoby się zatem, że osoby, które opierają swoją dietę przede wszystkim na warzywach i owocach, mogą wyprzedzać pod względem zdrowotnym ogólną populację. Czy wegetarianie żyją dłużej? Faktycznie okazuje się, że wegetarianie żyją średnio nawet 20% dłużej, niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 903 Data: 2022-01-14 07:32:45
  • Sól a zdrowie: pomaga czy szkodzi? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podaż soli w diecie jest niezbędna np. przy nasilonej utracie elektrolitów, która następuje u biegaczy oraz innych sportowców podejmujących długotrwały wysiłek (triatlon, kolarstwo, pływanie). U przeciętnego, dobrze odżywionego zawodnika sportów siłowych typowe są braki potasu, a nie sodu. Podaż soli ma znaczenie dla zdrowia, mimo iż ten fakt z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1324 Data: 2022-10-21 16:16:11
  • Anita Szymczak - ocena sylwetki

    Artykuł
    Sylwetki i porównania

    Kobiety bez względu na wiek, status, intelektualny poziom itd. itp. dzielę na te, które działają i te które by chciały lecz ( ….). Dlatego ze szczególnym uznaniem odnoszę się do zawodniczek „masters”, dla których wiek jest tylko cyfrą, a upływ czasu działa ewentualnie tylko na korzyść. Znane mi Panie masters to w większości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9983 Data: 2017-07-16 13:06:34